Geplaatst op: 17 september 2024

Biodiversiteit in de wereld van onze telers

Met het oog op verduurzaming en zorg voor onze omgeving, investeren de telers van Oxin Growers in het verbeteren van biodiversiteit op het land of rondom de kas. Biodiversiteit leidt uiteindelijk tot een vruchtbare grond, schoon water en een stabiel klimaat.

Stimuleren van biodiversiteit gebeurt onder andere door het inzetten van biologische gewasbescherming, maar ook leggen onze telers bloemenranden en bufferstroken met kruiden aan, zetten zij nestkasten en insectenhotels op het land en planten zij voederhagen. Op deze manier dragen te telers van Oxin Growers bij aan het versterken van ecosystemen in de grond en lucht. Daarnaast zorgen deze acties ervoor dat plagen en ziektes zich minder snel verspreiden rondom het gewas, waarmee voedselverspilling wordt tegengegaan en het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen wordt verlaagd. Tevens vergroot het het maatschappelijk draagvlak van de sector.

Tegelijkertijd is er ook ruimte voor verbetering en daarom is Oxin Growers betrokken bij diverse projecten en onderzoeken op het gebied van biodiversiteit. Met deze projecten hopen wij onze eigen kennis te vergroten en wordt ook gewerkt aan het algemene herstel van biodiversiteit in Nederland. Hierbij wordt ook samengewerkt met diverse instanties zoals de WUR, Universiteit Leiden, waterschappen, overheden en Greenports. Een voorbeeld hiervan is het project dat uitgevoerd wordt door de WUR, Universiteit Leiden en Glastuinbouw Nederland. In dit project worden bij twintig glastuinbouw bedrijven, waaronder Oxin Growers’ teler TAS Paprika, biodiversiteitsstroken aangelegd met als doel de biodiversiteit vergroten en de vermoedelijke voordelen van de natuurlijke vijanden van kasplagen te toetsen. Mooie ontwikkelingen waar Oxin als coöperatie trots op is!

Meer nieuws