Geplaatst op: 15 oktober 2024

Familiebedrijf maakt droom waar dankzij krachtenbundeling Oxin Growers

Het was een droom voor Johan Bruin die nu werkelijkheid is geworden: een écht onderscheidend product op de markt brengen. Samen met telerscoöperatie Oxin Growers en Bejo ontwierp hij de unieke doos ‘CrispyCab’ voor zijn zoete kool, één van de diverse koolsoorten die de firma P. Bruin en Zonen bv teelt. “Het is een sterk concept, mensen vragen speciaal naar deze doos. Hij heeft een frisse kleur die je op afstand meteen herkent.”

Krachten bundelen
Johan Bruin en zijn broers Ruud en Dirk vormen de derde generatie in hun familiebedrijf en telen voornamelijk spitskool, rode en witte kool. Toen ze het bedrijf in 2007 van hun vader overnamen, waren de broers het unaniem eens om zich aan te sluiten bij een telersvereniging. “Van jongs af aan geloven wij in krachtenbundeling. We zijn destijds begonnen bij de voorloper van Oxin Growers. De reden voor ons om te kiezen voor deze vereniging is de vrijheid die we als ondernemer hebben. Op ons bedrijf willen wij graag onze eigen keuzes maken voor de teelt en in samenspraak met Oxin Growers de route van de verkoop bepalen.”

De voordelen voor hen zijn vooral het voordelig inkopen en het brede klantenpallet dat Oxin Growers biedt. “Ook screenen ze nieuwe klanten vooraf en staan garant voor de betaling. We dragen een klein percentage af, dat is nihil gezien wat het ons oplevert. Ons voordeel is beduidend groter dan de kosten. Wij verkopen 100% via Oxin Growers en streven ernaar om het jaarrond product beschikbaar te hebben.”

Nieuw concept
Hun concept met de zoete kool hebben ze samen met Oxin Growers en Bejo opgezet. In hun eentje hadden ze het niet van de grond gekregen, vertelt Johan. “Zoete kool is een nichemarkt, we verkopen deze via Oxin Growers aan versmarkten wereldwijd. Oxin Growers had al expertise in het ontwerpen van kartonnen dozen. Door hun grootschalige aanpak kan ik relatief goedkoop inkopen, ik vaar op de massa mee. Dit is natuurlijk één van de krachten van Oxin Growers: het collectieve inkopen.” Daarbij vindt hij het prettig dat hij de vrijheid heeft om dingen zelf te doen. Zo kregen ze de dozen eerst kant-en-klaar binnen en zetten ze met een eigen opzetmachine de dozen tegenwoordig zelf op om kosten te besparen.

Gezond bedrijf, vernieuwende aanpak
De familie Bruin streeft naar behoud van een gezonde afzet en een daarbij passend areaal. “We hebben een goede klantenkring via Oxin Growers en willen een lonend plusje houden, ik heb geen ambitie om heel groot te worden. Liever een haalbare kaart met mooie klanten om je heen. We zitten qua areaal nu op een niveau dat goed werkbaar is.”

Als ambitie hebben Johan en zijn broers om ook op het gebied van verduurzamen voorop te blijven lopen. Dat doen ze onder andere door middel van zonnepanelen en een koelinstallatie met een natuurlijk koudemiddel. “Onze vader, die nog steeds meedraait in het bedrijf, heeft soms even vraagtekens bij de investeringen die we doen, zoals de investering in zonnepanelen. Onze markt kent dunne marges, het ligt niet altijd voor de hand om dit soort stappen te zetten. Dankzij deze nieuwe technieken zijn we echter ook in staat om steeds duurzamer te telen en aan milieueisen te voldoen.”

Verdere verduurzaming ligt onder andere in het opslaan van zelf opgewekte stroom. Oxin Growers is voornemens om in 2025 op het bedrijf een batterij voor tijdelijke opslag te plaatsen. “Verder blijven we kijken naar automatisch oogsten. Tot nu toe is dat nog 100% handwerk, het oogsten van kool is erg arbeidsintensief. We willen graag verder met automatisering, die techniek is nog niet ver genoeg ontwikkeld.”

Meer nieuws