De landbouwsector staat voor grote uitdagingen, zoals dalende gebruiksnormen en strengere wetgeving, maar ook zaken als bodemuitputting, verlies aan biodiversiteit, behoud en verbetering van waterkwaliteit en weerbaarheid van gewassen. Traditionele vormen van landbouw hebben vaak geleid tot degradatie van natuurlijke hulpbronnen, met als gevolg dat de sector afhankelijk is geworden van kunstmatige input, zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Regeneratieve landbouw is een veelbelovende benadering die gericht is op het herstellen en verbeteren van ecosystemen, terwijl tegelijkertijd een duurzame voedselproductie wordt gewaarborgd.
In samenwerking met Vitaland Advies, Appelman Vegetables en Van Putten Agro zijn we een onderzoek gestart naar de strategieën en stappen die nodig zijn om regeneratieve landbouw te implementeren. Bij regeneratieve landbouw wordt proactief gewerkt aan het herstellen van bodemgezondheid, waarbij het verbeteren van bodemleven, verhogen van koolstofopslag in de bodem en optimaliseren van mineralenbalans centraal staan. Het doel van het project is om een model te ontwikkelen dat zowel ecologisch als economisch duurzaam is en kan dienen als voorbeeld voor andere vollegrondstelers.
Foto's: Onderzoekpartners Dietmar Näser en Jason Hobson brengen een bezoek aan het bedrijf van Eelco van Putten in Dirksland.