Geplaatst op: 18 juli 2024

Onderzoeksproject naar beheersing perenschurft door Oxin Growers

Conference stond bekend als een perenras dat ongevoelig is voor schurft. Steeds vaker lijden telers van dit ras echter verliezen door perenschurft. Eerst werd dit enkel gezien als een probleem in de biologische teelt, maar ook een toenemend aantal gangbare telers ervaart nu problemen met deze ziekte. Telers van telerscoöperatie Oxin Growers U.A. hebben hun zorgen geuit over de toename van perenschurft. Het ontwikkelen van een beheersstrategie voor perenschurft in Conference wordt gezien als voorwaarde om dit ras te kunnen blijven telen. Oxin Growers is daarom een onderzoeksproject  gestart.

Door: Marcel Wenneker (WUR-Randwijk), Stijn van Laer (Fruitconsult/Proeftuin Randwijk) en Astrid Steenvoorden (Oxin Growers)

 
Oxin Growers heeft SIG&F-subsidie (zie kader) aangevraagd om onderzoek te laten uitvoeren naar perenschurft. Doel van het project is om inzicht te krijgen in de infectiebiologie van perenschurft en de samenhang tussen perenboom (Conference), schimmel (perenschurft) en omgeving (klimaat, omstandigheden). Met deze kennis kan een systeemaanpak worden opgesteld om perenschurft te beheersen. De resultaten worden ook gebruikt voor het ontwikkelen van een beslissingsondersteunend systeem/waarschuwingsmodel (BOS), dat deze samenhang simuleert en telers handvatten biedt in de bestrijding en beheersing van perenschurft. 

Het project (2023-2028) wordt in opdracht van Oxin Growers uitgevoerd door Wageningen UR-Randwijk, Fruitconsult en Proeftuin Randwijk. Tussentijdse resultaten zullen eerst met de leden van Oxin Growers worden gedeeld en vervolgens met de sector, via onder meer vakbladen.


Astrid Steenvoorden, Oxin Growers:

“Onderzoek naar de beheersing van perenschurft is van groot belang voor de toekomst van onze fruittelers. Als telerscoöperatie jagen we dit dus actief aan”


Afbeeldingen: WUR

 

SIG&F project 
SIG&F-subsidie (Sectorale Interventie Groenten en Fruit) is de opvolger van de vroegere GMO-subsidie (Gemeenschappelijke Marktordening). Het gaat hierbij om subsidiegelden voor erkende producentenorganisaties binnen de Nederlandse groente- en fruitsector. De financiële steun wordt ook gebruikt om innovatie en onderzoek te bevorderen. Er is daarbij aandacht voor verbeterde teeltmethoden, gewasvariëteiten en technologieën. 


Meer nieuws