Geplaatst op: 15 augustus 2024

Pilot milieu footprint

Duurzaamheid is een steeds belangrijkere pijler voor ons als organisatie en voor onze telers. Om bewustzijn te creëren en concrete stappen te ondernemen om onze impact op het milieu te verminderen, zijn we begin dit jaar in samenwerking met GreenlinQdata en Greenhouse Sustainability een pilot Milieu Footprint gestart. In eerste instantie met een kleine groep van vijf telers en binnenkort breiden we de pilot uit met nog eens 45 deelnemers. De deelnemende telers verzamelen en verwerken data in verschillende fases, waarbij het uiteindelijke doel is om de dataverzameling te automatiseren voor al onze telers. 

De vraag naar een eenduidige manier om de impact van een bedrijf en producten op het milieu inzichtelijk te maken, wordt groter. Steeds meer telers krijgen dan ook de vraag om een milieu footprint aan te leveren. Federatie Vruchtgroenteorganisaties, dat wordt gevormd door de vijf koplopers van de Nederlandse glasgroenten telersverenigingen waaronder Oxin Growers, heeft daarom in samenwerking met GroentenFruit Huis een set rekenregels opgesteld op basis van de PEFCR systematiek. GroentenFruit Huis werkt eraan om dit door de EU erkend te krijgen.

 

Job Kaashoek, paprikakwekerij De Tuindershoek in IJsselmuiden:
"Het is steeds belangrijker om inzicht te krijgen in de impact per kilogram product op het milieu. Niet alleen voor de afnemers, maar ook voor bijvoorbeeld banken. De pilot is een eerste stap richting een model waarmee we dat kunnen berekenen. Wij zijn positief over onze deelname aan de pilot. Met behulp van het Excel bestand kan ik eenvoudig eerder ingevoerde data bekijken en is ook duidelijk welke data voor de volgende periode verzameld moet worden. Bovendien is een deel van de data vooraf ingevoerd vanuit GQdata, wat ons een hoop tijd scheelt aan uitzoekwerk."

 

Meer lezen over onze duurzaamheidsstrategie? Klik hier.

Meer nieuws