Drie teeltcycli
Wij houden ons niet alleen met de reguliere teelt bezig, maar in samenwerking met Koppert Biological Systems doen we ook verscheidene proeven met bijvoorbeeld biologische gewasbescherming. Naast mijn werk op het bedrijf reis ik als zelfstandig adviseur regelmatig naar het buitenland. Zo zit ik vaak in Amerika, Spanje, Hongarije en Oekraïne.
Wij hebben altijd diverse komkommerrassen tegelijk staan. Een deel hiervan is zogenaamd screeningmateriaal, nieuwe rassen waarvan moet blijken of ze goed genoeg zijn voor grootschalige teelt. Ongeveer één op de vijfentwintig rassen 'slaagt' uiteindelijk. Daarnaast staat dan dus nog onze reguliere teelt. Hiervoor hebben we, afhankelijk van het moment in het seizoen, verschillende rassen. Ook hebben wij wel eens rassen uit onze eigen proeven.
Per jaar hebben wij drie teeltcycli. De eerste teelt start half januari, de tweede teelt rond half mei en de derde teelt rond half augustus. Dit loopt dan door tot de eerste week van november. Dan gaan we schoonmaken en de kas klaarmaken voor het nieuwe seizoen.
Onderzoek en kennisoverdracht
Ik ben er trots op dat ik een stabiel bedrijf heb waar het personeel het goed naar hun zin heeft. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor de vaste werknemers. Sommige Poolse mensen werken hier al achttien jaar met veel plezier. Zelfs hun kinderen gaan al bij mij aan de slag! Daarnaast kijk ik met veel plezier terug op de vele tijd die ik met mijn kinderen heb kunnen doorbrengen. Verder ben ik erg trots op het stuk verdieping waar wij hier mee bezig zijn. Natuurlijk is en blijft de teelt zelf het belangrijkste, maar het is net even extra interessant om dit te combineren met onderzoek in ras, teelt, methode, bestrijding en substraat. Dat vind ik prachtig om te doen! Daarnaast is het erg mooi om als adviseur kennis over te brengen in andere landen.