Teelt
Elke teelt heeft z’n voor- en nadelen maar ik geef zelf de voorkeur aan de peper. Het is een mooie nieuwe uitdaging en het werk zelf is ook gewoon net wat leuker. We starten in de tweede week van januari en eindigen de eerste week van december. Nadat we de pepers geplukt hebben gaan ze direct in de eindverpakking. Deze worden later in de schuur gewogen. De misvormde pepers, de open vruchten, de vruchten zonder steeltjes en de kromme pepers oogsten we in een aparte doos die we later nog sorteren.
We telen een grote diversiteit aan pepers. Van "gewone" rode en groene pepers tot de heetste peper ter wereld, de Carolina Reaper. Als je wilt weten hoe heet een peper precies is, dan kun je dat op de zogenoemde Scoville scale terugvinden. Een gewone rode peper kun je bijvoorbeeld prima door een pasta doen. Dat doen wij nu ook bij ons thuis. Je kunt het ook door het gehakt heen mengen waardoor je geen gehaktkruiden hoeft te gebruiken. Dat is heel erg lekker, en ook nog eens stukken gezonder omdat je dan niet al dat zout binnen krijgt. Het is echt een natuurlijke smaakmaker en per kilo product erg gezond, alleen eet je natuurlijk niet zomaar een kilo pepers weg. Je ziet wel dat steeds meer mensen in Nederland de peper gaan ontdekken. Mensen gaan wat avontuurlijker eten en daar hoort vaak een pepertje bij.
Toekomst
Ik heb de opleiding Greenport Business and Retail bij Inholland in de richting Teelttechniek en Veredeling gevolgd. In de toekomst zouden we hier graag pepers willen blijven telen. Bij ons bedrijf past de teelt van een nicheproduct en dat zijn pepers, zeker als je de diversiteit teelt zoals wij dat doen.