Aanknopen en groeien maar
Half oktober zaaien we, half november planten we. De plant gaat groeien nadat deze aangeknoopt is aan een draad van 5 meter. Zo groot kan de plant ook worden. Half januari zien we de eerste vruchtjes verschijnen, de kunst is om de planten in balans te houden met een gelijkmatige vruchtdracht. Het is echt een uitdaging om die maximaal biologische balans in de teelt te vinden. Medio maart kunnen we dan de eerste paprika’s oogsten. De oogst duurt tot ongeveer 1 november. Dan gaan we ruimen en schoonmaken voor weer een nieuwe teelt. Het zijn altijd drukke tijden en elke fase heeft zo zijn bijzonderheden. Ik word erg vrolijk van onze kassen in april en mei; dan is het gewas mooi laag en is er volop oogst. Maar ook de teeltwisseling is een bijzondere tijd. Het zijn twee hectische weken als de kassen helemaal leeggemaakt worden. Als het seizoen goed verlopen is, geeft dat een goed gevoel en je kijkt weer uit naar nieuw, vers plantmateriaal voor het volgende seizoen. Nieuwe rondes, nieuwe kansen, denk ik dan.
Wachtlijst
We werken met 6 mensen in vaste dienst, het merendeel bij ons in de kassen zijn vaste uitzendkrachten. De sfeer is er goed. Vorig jaar hadden we zelfs een wachtlijst van mensen die graag bij ons wilde werken, dat is wel typerend en tegelijk een compliment!
Iedereen doet zijn best om een lekkere paprika af te leveren. Wij kiezen een goed moment om te oogsten en zorgen daarbij dat de paprika nog een klein beetje doorkleurt. Het scheelt wel iets als je daar op let, van bloem tot vrucht duurt ongeveer 7 weken bij een gele paprika. Als wij ze heel rijp zouden plukken, zouden ze in de winkel er niet meer zo mooi uitzien. Het maakt voor de smaak en de voedingswaarde trouwens helemaal niets uit of een paprika al wat ouder is.
Ik eet zelf bijna elke dag wel paprika. Echt een favoriet gerecht heb ik niet maar roerbakken met paprika vind ik erg lekker. Dan blijft de knapperigheid behouden.